NOTA SAHAM 6-Apa Yang Boleh dan Tidak Boleh Buat Di Bursa Malaysia

As salam dan Salam Sejahtera...

Alhamdulilah saya masih diberi kudrat untuk menyambung aktiviti menulis BLOG saya. Pada kali ini saya akan menulis mengenai "Apa Yang Boleh dan Tidak Boleh Dilakukan Di Bursa Malaysia.Bursa Malaysia dikawal dan tadbir oleh Capital Markets and Services Act 2007 (“CMSA“). CMSA  dikelaskan sebagai badan berkanun yang menyediakan dan mengawalselia semua aktiviti trading di Bursa Malaysia.Ada 4 pekara yang tidak dibenarkan oleh CMSA dalam trading.

1. Section 98 of CMSA – Short Selling 

Short selling adalah tindakan pelabur menjual saham yang tidak dimilikinya. Undang2 mengatakan bahawa seseorang itu tidak boleh menjual sahamnya melainkan:

  • Dia mempunyai atau dia menjual sebagai ejen atau prinsipal
  • Dia melakukan atas sebab yang logik atau sebagai ejen atau prinsipal

Sesiapa yang melakukan kesalahan dibawah section 98 of CMSA dan disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi 5 juta ringgit atau dipenjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua2nya sekali.

2. Section 175 of the CMSA – False Trading /Market Rigging

Ini melibatkan transaksi dimana pembeli dan penjual adalah sama sebagai contoh melibatkan CDS yang sama atau menyerahkan kepada sesuatu kumpulan CDS akaun. Hasil transaksi tidak membawa perubahan dalam kebaikan kepada pemilik.

Oleh sebab itu saya mencadangkan supaya kamu mengelak dari meletakkan harga beli dan jual yang sama yang mana tanpa sengaja padan dengan order sendiri dan menyebabkan tidak membawa kebaikan kepada pemilik 

.
Sesiapa yang disabitkan bersalah section 175 dan disabitkan kesalahan boleh disabitkan penjara tidak melebihi 10 tahun dan didenda tidak kurang dari 1juta ringgit

3. Section 176 of CMSA- Stock Market Manipulation

Stock market manipulation adalah tindakan transaksi saham sesebuah syarikat yang mana akan memberi kesan dalam menaikan atau menurunkan atau mengekalkan harga sesebuah saham syarikat di bursa dengan niat untuk mempengaruhi orang lain untuk membeli atau menjual saham syarikat terbabit.

Sesiapa disabitkan bersalah section 176 dan disabitkan kesalahan akan dipenjara tidak melebihi 10 tahun dan didenda tidak melebihi 1 juta ringgit.

4. Section 188 of CMSA – Insider Trading
Insider trading or dealing adalah pembelian saham syarikat oleh pihak yang mempunyai maklumat yang mana masih belum diumumkan kepada orang awam yang mana akan memberi impak/kesan kepada harga saham syarikat terbabit jika diumumkan kepada orang awam.

Sesiapa yang disabitkan bersalah section 188 dan disabitkan kesalahan akan dipenjara tidak melebihi 10 tahun dan akan didenda tidak kurang 1 juta ringgit

Source : Jupiter SecuritiesDiharap para pelabur tidak melakukan pekara seperti di atas kerana buruk padahnya
 
Sekian dahulu NOTA SAHAM 6....bersambung pada NOTA seterusnya 

Berminat untuk belajar saham atau trading fcpo boleh pm kepada kami-
Saham
=====> https://bit.ly/3pCS6Pe
Fcpo
=====> https://bit.ly/3PGeB0g
TWC Premium-Market Update Saham
=====>https://bit.ly/3Tk0cdxd

Anda boleh follow kami,jika anda ingin mendapatkan informasi terkini mengenai SAHAM dan KOMODITI TRADING.

Telegram =>
https://t.me/+KfZqBGeV4PQ5NjQ1

Page FB =>
https://www.facebook.com/twctalk/

Website =>
https://thewancapital11.com/blog/

Youtube Channel =>
https://www.youtube.com/channel/UCGzZjt88aTXokl7KF6UppMg

Sekian,terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *